Fietsvakantie Frankrijk
Fietsvakanties en fietstrektochten in Frankrijk
Regio Auvergne, departementen Allier, Cantal, Haute-Loire, Puy-de-Dome
In de glooiende tot heuvelachtige Bocage Bourbonnais, in de Allier, op de grenzen met de regio's Centre en Bourgogne, is een fietstrektocht voor u uitgezet waarbij u in een periode van 5 tot 12 nachten logeert in chambres d'hôtes met meestal Nederlandstalige eigenaren en een auberge van een Frans echtpaar.

Bij deze fietsreis is alles voor u geregeld, van een opgemaakt bed, ontbijt, lunchpakket en diner tot en met het vervoer van de bagage. De afstanden liggen tussen de 43 en 55 km per dag. Er zijn mooie routes voor u uitgezocht, alles duidelijk omschreven en op kaarten uitgetekend. U komt langs kastelen, Romaanse kerken, historische stadjes, schattige dorpjes, enkele zwemplassen met een strand(je), rivieren zoals de Allier, Aumance en de Cher en af en toe door het bos waaronder Europa's grootste eikenbos Fôret de Troncais. U rijdt voornamelijk over smalle verlaten maar wel verharde plattelands-weggetjes.

De routes zijn uitgezet door de eigenaren van de Chambres d'hôtes in Ygrande. Zij reserveren voor u ook de nachten in de andere chambres d'hôtes, in principe start en eindigt u daar en uw reservering wordt door hen afgehandeld. Fietsverhuur is mogelijk bij een fietsenzaakje in het nabij gelegen Bourbon l'Archambault (5 minuten rijden met de auto). Er zijn ook elektrische fietsen.

(Foto rechts: onderweg tijdens deze trektocht gemaakt door deelneemster Lous Sijpestein)
De accommodaties tijdens deze fietstrektocht:

U verblijft in chambres d'hôtes met slechts 3 tot 4 kamers en meestal Nederlandstalige eigenaren en een auberge van een Frans echtpaar. U heeft uw eigen slaapkamer en badkamer. Waar u exact overnacht hangt af van de beschikbaarheid van de accommodaties en hoeveel dagen u fietst. U overnacht in principe in enkele van deze chambres d'hôtes (klik op de foto's voor meer foto's en informatie). Deze accommodatie zijn zeer kleinschalig en zitten daardoor snel vol maar wij hebben altijd een gelijkwaardig alternatief beschikbaar in de nabijheid van deze accommodaties:
Tarieven 2015 (22 mei - 6 september),
Kosten per persoon, op basis van een boeking voor 2 personen:
FRBB5, 5 nachten, 4 fietsdagen:
€ 450,= | RESERVEREN
FRBB6, 6 nachten, 5 fietsdagen:
€ 510,= | RESERVEREN
FRBB7, 7 nachten, 6 fietsdagen:
€ 575,= | RESERVEREN
FRBB12, 12 nachten, 6 fietsdagen:
€ 910,= | RESERVEREN
Toeslag voor 1 persoon, per nacht:
€ 30,=
Bijzonderheden:

Bij de prijs inbegrepen: overnachting met ontbijt (chambres d'hôtes), diner (tables d'hôtes, NIET OP DE AANKOMSTDAG!), lunchpakket, bagagevervoer, route-beschrijvingen en route-kaarten.

Het diner op de eerste avond (de aankomstdag), de consumpties bij de accommodaties en eventuele toeristenbelasting zijn niet bij de prijs inbegrepen en deze betaalt u ter plekke.

Indien u de eerste avond ook gebruik wilt maken van het diner, dan is dat eventueel mogelijk , tegen meerkosten uiteraard. U kunt dat tot uiterlijk een week van te voren overleggen met de eigenaren van de eerste accommodatie. U hoort dan van hen of het mogelijk is of niet.

Aankomst bij alle accommodaties vanaf 16.00 uur, vertrek voor 10.00 uur.

Indien u uw fietsvakantie wilt uitbreiden met een extra overnachting bij een bepaalde accommodatie, bijvoorbeeld door onderweg een rustdag in te plannen, dan kunt u dat bij de reservering aangeven. Wij laten u dan weten wat de meerkosten zijn.

Indien u zelf uw bagage wilt meenemen dan kan dat uiteraard. U krijgt dan korting.

Deze fietsvakantie wordt al sinds 2006 georganiseerd door de eigenaren van chambres d'hotes Domaine de la Madeleine nabij het dorp Ygrande. Dit is hun eigen website: www.chambres-gites-bourbon.com, dit is hun e-mail-adres: , dit is hun facebook-pagina: www.facebook.com/domainedelamadeleine, dit is hun telefoonnummer: 0033-6-08881887 en dit zijn hun reserveringsvoorwaarden: voorwaarden.

De routes:

Zwaarte: categorie 2 op 5 (niet te steile en niet te lange hellingen over niet erg moeilijk terrein. De dag-afstanden zijn soms wat langer, tot maximaal 55 km). Uw fiets heeft minimaal 8 versnellingen nodig maar wij adviseren 21.

Couleuvre, 43 of 55 km (Ygrande naar Saint Léopardin d'Augy): Via Saint Plaisir fietst u over kleine weggetjes, door de landerijen en het Foret de Chivrais naar Couleuvre. Vanuit Couleuvre fietst u via o.a. het Foret de Champroux en Franchesse een mooie route richting de rivier Allier naar een klein strandje en daarna fietst u nog een paar kilometer naar de chambres d'hôtes nabij Saint Léopardin d'Augy.

Chantenay, 45 km (St Léopardin d'Augy naar Chantenay St Imbert): U fietst u eerst naar Pouzy Mésangy met haar dorpskasteel met bijbehorende kapel. Na een erg mooie route langs o.a. Neure, het Bois de la Brunanse, Château de St. Augustin en Château sur Allier komt u in Le Veurdre waar u de Allier oversteekt. Nog een paar kilometer te gaan passeert u nog het 'kleine' maar erg mooie Château la Ferté en komt u aan in het gezellige dorp Chantenay St. Imbert.

Moulins, 55 km (Chantenay St Imbert naar Agonges): Vrij snel na uw vertrek komt u eerst langs het Arboretum de la Balaine. In een op Engelse wijze aangelegd park van 20 hectare ligt de oudste botanische tuin van Frankrijk, met 2500 soorten bomen en planten, een prachtige verzameling exotische boomsoorten, magnolia's en Japanse esdoorns. Daarna zet u koers naar provincie-hoofdstad Moulins met haar twee kathedralen, monumentale panden en terrassen. Na Moulins steekt u de Allier weer over en fietst u naar Agonges.

Souvigny, 43 of 50 km (Agonges naar Saint-Aubin-le-Monial): Ook vandaag passeert u meerdere kastelen maar ook Romaanse kerken van duizend jaar oud in Saint-Menoux en in Autry-Issards. Daarna zet u koers naar Souvigny met haar kathedraal en klooster. U passeert het dorp Noyant d'Allier met haar tempel en boedha-beelden, dit omdat hier jaren geleden veel Vietnamezen zijn komen wonen. Vervolgens fietst u via Meillers en een stukje bos richting Saint-Aubin-le-Monial.

Le Montet, 47 km (Saint-Aubin-le-Monial naar Buxieres les Mines): Vandaag een tocht met wat meer klims dan in de andere routes, maar u heeft de hele dag de tijd en de inspanningen worden beloond met mooie vergezichten. Vanaf de auberge zet u via Gipcy en Tronget koers naar Le Montet. Vanuit Le Montet gaat u via de landerijen en kleine dorpjes als Deux Chaises, Chappes en Murat richting Buxieres les Mines.

Louroux Bourbonnais, 48 km (Buxieres les Mines naar Ygrande): Over een slingerend en klein weggetje langs boerderijen en in de verte het bos, fietst u eerst naar Cosne d'Allier. Een groter dorp dan de andere plaatsjes waar u doorheen bent gekomen met een centrum-functie voor de omgeving en op iedere dinsdagmorgen een redelijk grote weekmarkt. Vanuit Cosne fietst u weer via landerijen en af en toe een stukje bos naar Louroux Bourbonnais. Een schattig klein dorpje met een oude Romaanse kerk. Daarna gaat u via Theneuille richting Ygrande.

Wij bekijken per reservering welke routes er worden gefietst en welke accommodaties er voor u worden gereserveerd. Het hangt namelijk af van het aantal nachten en de beschikbaarheid van de accommodaties op de betreffende data.