Fietsvakantie Frankrijk
Fietsvakanties en fietstrektochten in Frankrijk
Regio Auvergne, departementen Allier, Cantal, Haute-Loire, Puy-de-Dome
Fietstrektocht voor extra sportieve fietsers met extra lange routes van zo'n 90 à 100 km per dag en (zwaardere) klims dan bij de reguliere fiets-trektochten.

U overnacht bij deze wielertocht van 5 nachten en 4 fietsdagen iedere nacht in een andere comfortabele chambres d'hôtes (bed and breakfast) met Nederlandstalige eigenaren. U eet iedere avond mee met de eigenaren en andere gasten en voor onderweg krijgt u een lunchpakket mee. Ook wordt de bagage voor u vervoerd.

Op de racefiets zijn papieren kaarten en beschrijvingen erg onhandig. Daarom zijn de routes beschikbaar als GPS-tracks. Deze tocht dient daarom te worden gereden met GPS-ontvanger.

De routes zijn uitgezet door de eigenaren van de Chambres d'hôtes in Ygrande. Uw reservering wordt verder helemaal door hen afgehandeld. Het zijn tochten met een sportief tintje met soms vlakke stukken maar ook fietsen in pittig heuvellandschap met langere afstanden dan bij de meeste andere fiets-trektochten en soms pittige klims.

De ronde loopt door de departementen Allier en Puy-de-Dôme in het noorden en midden van de regio Auvergne en een stukje Nièvre in het zuid-westen van de Bourgogne. In de Allier en Nièvre is het glooiend tot heuvelachtig maar in de Puy-de-Dôme lopen de hoogtes op en worden de klims daardoor een stuk zwaarder. Maar wees gerust, de 1465 meter hoge Puy-de-Dôme zelf zit NIET in de route...
De accommodaties tijdens deze fietstrektocht:

U verblijft in chambres d'hôtes met slechts 3 tot 4 kamers en meestal Nederlandstalige eigenaren. U heeft uw eigen slaapkamer en in de meeste gevallen ook een eigen badkamer. U overnacht in principe in deze chambres d'hôtes (klik op de foto's voor meer foto's en informatie). Deze accommodatie zijn zeer kleinschalig en zitten daardoor snel vol maar wij hebben altijd een gelijkwaardig alternatief beschikbaar in de nabijheid van deze accommodaties:
Tarieven 2015 (22 mei - 6 september),
Kosten per persoon:
FTDCF, 5 nachten, 4 fietsdagen, op basis van 2 personen:
€ 465,= | RESERVEREN
FTDCF, 5 nachten, 4 fietsdagen, op basis van 4 personen:
€ 405,= | RESERVEREN
Bijzonderheden:

Bij de prijs inbegrepen: overnachting met ontbijt (chambres d'hôtes), diner (tables d'hôtes, NIET OP DE AANKOMSTDAG!), lunchpakket, bagagevervoer, route-beschrijvingen en route-kaarten.

Het diner op de eerste avond (de aankomstdag), de consumpties bij de accommodaties en eventuele toeristenbelasting zijn niet bij de prijs inbegrepen en deze betaalt u ter plekke.

Indien u de eerste avond ook gebruik wilt maken van het diner, dan is dat eventueel mogelijk, tegen meerkosten uiteraard. U kunt dat tot uiterlijk een week van te voren overleggen met de eigenaren van de eerste accommodatie. U hoort dan van hen of het mogelijk is of niet.

Aankomst bij alle accommodaties vanaf 16.00 uur, vertrek voor 10.00 uur.

Wij bieden geen fietsverhuur.

Indien u uw fietsvakantie wilt uitbreiden met een extra overnachting bij een bepaalde accommodatie, bijvoorbeeld door onderweg een rustdag in te plannen, dan kunt u dat bij de reservering aangeven. Wij laten u dan weten wat de meerkosten zijn.

Indien u zelf uw bagage wilt meenemen dan kan dat uiteraard. U krijgt dan korting.

Deze fietsvakantie wordt sinds 2010 georganiseerd door de eigenaren van chambres d'hotes Domaine de la Madeleine nabij het dorp Ygrande. Dit is hun eigen website: www.chambres-gites-bourbon.com, dit is hun e-mail-adres: , dit is hun facebook-pagina: www.facebook.com/domainedelamadeleine, dit is hun telefoonnummer: 0033-6-08881887 en dit zijn hun reserveringsvoorwaarden: voorwaarden.
De routes:

Zwaarte: categorie 5 van 5 (tochten met een meer sportief tintje. Fietsen in pittig heuvellandschap of zelfs bergen met veelal een wat langere afstand. Dagafstanden variëren van 70 tot 100 km).

Fôret de Tronçais, ong. 90 km (Ygrande naar Saint Leopardin d'Augy): Via Cerilly loopt de tour van vandaag naar Europa's grootste eikenbos, het Fôret de Tronçais. De route loopt voor een deel door en langs dit bos maar ook door gehuchtjes. Via Couleuvre en Pouzy Mesangy fietst u vervolgens naar Saint Léopardin d'Augy, de eindbestemming voor vandaag. Qua klims valt het mee vandaag, een mooie tocht om er een beetje in te komen.

Moulins, ong. 100 km (Saint Leopardin d'Augy naar Buxieres les Mines): Via Le Veurdre, waar u de rivier de Allier oversteekt, en Chantenay St. Imbert zet u koers naar Moulins, hoofdstad van het departement Allier. U maakt een rondje door de stad, pakt misschien even een terras en nadat u de Allier weer bent overgestoken beginnen de klims een beetje te komen. Via Souvigny en Noyant d'Allier fietst u richting het eindpunt voor vandaag, Buxieres les Mines.

Puy-de-Dôme, ong. 90 km (Buxieres les Mines naar Buxieres sous Montaigut): U heeft het gisteren al gemerkt, inmiddels zit u in een gebied met wat meer klims dan de eerste dag. Vandaag wordt het nog wat steiler af en toe. Via dorpjes als Rocles, Deux Chaises en Bellenaves komt u op een gegeven moment in het departement Puy-de-Dôme terecht. Hier worden de hoogteverschillen groter maar één troost, de 1465 hoge vulkaan Puy-de-Dôme ligt niet op de route. Ook fiets u een stuk langs de rivier La Sioule, om daar uit te komen heeft u een klim van 24 % ! Ook vandaag passeert u meerdere dorpjes waarna u overnacht op een château met Nederlandse eigenaren in Buxieres sous Montaigut.

Montluçon, ong. 100 km (Buxieres sous Montaigut naar Ygrande): Vandaag zet u eerst koers naar industriestad Montluçon (bekend van de Dunlop-fabriek) en haar 'voorsteden'. De route loopt dwars door Montluçon, eventueel pakt u weer even een terras en daarna snel de stad weer uit het groene land in. Het historische stadje Herisson met haar kasteelruïne is de volgende bestemming en daarna via wat scherpe haarspeldbochten met bijbehorende klims weer richting Ygrande, uw eindpunt van deze reis.